RECRON-kennissessies tijdens Recreatie Vakbeurs 2018

Programma RECRON-kennissessies tijdens Recreatie Vakbeurs Hardenberg

De RECRON-kennissessies tijdens de Recreatie Vakbeurs zijn voor alle recreatieondernemers gratis toegankelijk. Per dag worden twee verschillende kennissessies gegeven in het kennistheater op de beursvloer. Van te voren aanmelden is niet nodig, maar vol=vol.

Dinsdag 27 november 

 1. 13.15 - 13.45 uur - kennistheater - hal 1

  Wat kun je met een goede lobby bereiken als recreatieondernemer? door Jarin van der Zande, RECRON

  Gemeenteraden, de Tweede Kamer en het Europees Parlement maken dagelijks beslissingen die de recreatiesector raken. Of het nu gaat om belastingtarieven, milieu en duurzaamheidsambities of regelgeving rondom werkgeverschap. Een goede lobby is essentieel zodat politiek en de ondernemers continue samenwerken aan de recreatieve bloei van een regio. Maar hoe gaat dat nu in zijn werk? Welke resultaten zijn er in het verleden behaald, en aan welke lobbydossiers wordt er nu gewerkt? Belangrijker nog: Wat kunt u als recreatieondernemer zelf doen om een beter lokaal ondernemersklimaat te creëren?

 2. 16.00 - 16.30 uur - kennistheater - hal 1

  Heeft u, als recreatieondernemer, al nagedacht over bedrijfsopvolging? door Adri Mijnheer en Rianne Jansen, Van de Loosdrecht makelaars (RECRON kennispartner/TOP Adviseur)

  Bedrijfsopvolging is een onderwerp waar veel ondernemers over peinzen maar wat een moeilijk onderwerp is om bespreekbaar te maken. Dit heeft te maken met de gevoeligheid en de impact die dit vermeend kan hebben op de exploitatie. Bedrijfsopvolging is een mix van emotie en rationaliteit die vele facetten kent en alleen kan slagen bij een gedegen voorbereiding. Voor de een zal dit zijn binnen de familie voor een ander door deelneming van een bekende of werknemer of verkoop aan een derde. Met voorbeelden uit de praktijk en tips om het proces aan te vliegen hoopt Van de Loosdrecht een nuttige bijdrage te geven aan uw overwegingen.

Woensdag 28 november 

 1. 13.15 - 13.45 uur - kennistheater - hal 1
  Wat betekent de energietransitie voor u als recreatieondernemer? door Arthur Helling, RECRON

  De energieschakelaar gaat om, de gaskraan is al een beetje dichter gedraaid en bovenal: de vrijblijvendheid is weg! Terwijl aan de klimaattafels nog hard wordt gewerkt aan de routekaart van de BV Nederland wil de overheid kost wat kost de Nederlandse klimaatafspraken de komende jaren halen via energiebesparing en wind op zee. Arthur Helling (RECRON) geeft u een inkijkje in de marsroute tot 2030 zoals die aan het ontstaan is en waar we als samenleving en sector mee worden geconfronteerd. Medio 2019 moeten honderdduizenden ondernemers digitaal melden welke verplichte energiebesparingsmaatregelen zij hebben genomen en zo niet, dan heeft u een probleem. Als recreatieondernemer mag u aan het werk, maar uiteraard staat RECRON u bij!

 2. 16.00 - 16.30 uur - kennistheater - hal 1
  WOZ-waardering van recreatiebedrijven in beweging! door Marcel Tap, RECRON

  Twee uitspraken uit 2016 en 1 uit 2018 van de Hoge Raad hebben de WOZ-taxatie van recreatiebedrijven en de praktijk van OZB-aanslagen fors in beweging gezet. In veel gevallen ging de OZB omlaag (in het bijzonder de gebruikersbelasting binnen de OZB), maar inmiddels wordt een zeer forse stijging van de WOZ-waarden van bedrijven waargenomen. Met name de waarde van stacaravans en chalets op gehuurde grond wordt meegenomen in de WOZ-waardering. RECRON vindt dat niet terecht. Waarom niet ? En waar moet u, als getroffen recreatieondernemer, op moet letten bij de WOZ-waardering. Dit alles komt aan de orde in deze kennissessie.

Donderdag 29 november  

 1. 13.15 - 13.45 uur - kennistheater - hal 1

  Ondernemers opgelet: Neem de cruciale stap ná digitalisering van uw recreatiebedrijf door Rutger van de Maat, (mede-eigenaar supertrips.nl en adviseur ZKA Leisure Consultants (RECRON TOP Adviseur)

  Overleef in de online jungle van campings en vakantieparken. Bent u klaar om zich helemaal te onderscheiden in de markt? En hoe doet u dat? Of heeft u eigenlijk de basis nog niet op orde? Kom erachter hoe uw bedrijf ervoor staat in de online jungle en waarin u gaat investeren.

 2. 16.00 - 16.30 uur - kennistheater - hal 1

  Re-Creatief financieren; Voor elk seizoen een goede oplossing! door Yvonne Vos, Sure Finance (RECRON TOP Adviseur)

  Als ondernemer in de recreatiebranche bent u continu op zoek naar mogelijkheden om uw onderneming verder te ontwikkelen. Nu de kans steeds kleiner wordt dat de bank een volledige financiering beschikbaar stelt, is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden er dan wel zijn. Snel extra geld beschikbaar voor bijvoorbeeld een defecte koelcel? Investeren in extra chalets of vervanging van bijvoorbeeld speeltoestellen? Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden de nieuwste financieringsmogelijkheden met u door genomen.