De 35-minuten democratie (of hoe Enschede de toeristenbelasting invoert)

Twentse Es camping.jpgdinsdag 14 juli 2015

Als je voor RECRON werkt is geen dag hetzelfde. De gesprekken met ondernemers, de vergaderingen met overheden, de contacten met netwerkpartners, de verschillende vragen en uitdagingen maken het werk van een regiomanager afwisselender dan welk beroep ook. Gelukkig staat er een gegeven in je werk vast: op gezette tijden moet het register aan argumenten tegen verhoging van toeristen- en forensenbelasting worden opengetrokken. Je spreekt met ambtenaren, wethouders en raadsleden en de argumenten leiden steeds tot dezelfde conclusie van onze kant: doe het niet! Dat het ook anders kan bewijst de gemeente Enschede, een van de weinige gemeenten zonder toeristenbelasting.
Maar ja, waar een Van der Valk hotel komt krijgt de overheid eurotekens in de ogen…

Via-via werd ik getipt dat er in de zomernota van Enschede werd voorgesteld om toeristenbelasting in te voeren. Nijver speurwerk leverde inderdaad één regel in een tabel op pagina 41 op. Evenementen 200.000 Euro, toeristenbelasting idem. Als regiomanager zoek je dan snel ambtelijk en bestuurlijk contact, je schrijft een brief met alle argumenten tegen toeristenbelasting en je zoekt steun bij partijen als VNO-NCW en MKB. Een dag later komt er uitnodiging binnen om met raadsleden in gesprek te gaan. Het gesprek is drie dagen later en vindt plaats van 15 – 15.45 uur. Of je jouw agenda kunt schoonvegen.

De voorzitter opent om vijf over drie de hoorzitting en geeft aan dat er geen tijd is om iedereen aan tafel voor te stellen. Een man in een keurig pak zegt dat de horeca niet tegen toeristenbelasting is, als de tarieven maar gelijk zijn. Een raadslid van de ChristenUnie  beweert dat hij zijn vakantie niet laat bepalen door een Euro meer of minder. Een D66 raadslid speelt 35 minuten met zijn tablet. Een collega van hem die vlak voor tijd binnenkomt, zegt dat de perceptiekosten voor ondernemers toch laag zijn… Tot slot geeft een VVD’er een stemverklaring af. Hij is voor omdat iedereen moet meebetalen. Als ik hem zeg dat de raadsleden waren uitgenodigd om te luisteren naar enkele belanghebbenden sist hij ‘ik eis het woord, u mag mij niet onderbreken’. Na 35 minuten beëindigt de voorzitter het schouwspel. Iedereen moet haasje-rep je naar een besloten overleg waar over de benoeming van een nieuwe burgemeester wordt vergaderd. Het blijkt te gaan om de burgemeester van Hoorn, een stad waar net besloten is de toeristenbelasting niet in te voeren…

Martin Maassen
regiomanager Overijssel

« Terug

Reacties op 'De 35-minuten democratie (of hoe Enschede de toeristenbelasting invoert)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2015 > juli