Wijziging Wet markt en overheid laat op zich wachten

Min EZ Wet markt en overheid.jpgdonderdag 16 februari 2017

Al jaren klinkt in Den Haag de kritiek dat de gedragsregels voor overheden die met bedrijven concurreren niet effectief zijn. De politiek is echter zeer verdeeld over de oplossing. Een wetswijziging wordt pas in de volgende kabinetsperiode verwacht.

Dat blijkt uit de bijeenkomst die het Ministerie van Economische Zaken vorige week heeft georganiseerd, waarbij RECRON uitgenodigd was om mee te denken over de oplossing. RECRON pleit om de Wet markt en overheid zo aan te scherpen, dat overheden alleen toeristische producten onder de kostprijs mogen aanbieden, als er sprake is van marktfalen. Deze moet dan cijfermatig worden onderbouwd. Op dit moment kunnen overheden de Wet markt en overheid buitenspel zetten als zij vinden dat het in het algemeen belang is. Het algemeen belangbesluit hoeft echter niet onderbouwd te worden. Daarom doen steeds meer gemeenten een beroep op het algemeen belang.

De Autoriteit Consument en Markt heeft eerder aangegeven dat deze ontwikkeling de effectiviteit van de wet aantast.

Ook D66 en VVD in de Tweede Kamer hebben aangekondigd met een wetswijziging te komen. Erik Ziengs (VVD) en Kees Verhoeven (D66) willen de wet zo aanpassen dat overheden zich niet zomaar op het algemeen belang kunnen beroepen als ze toeristische accommodaties zoals camperplaatsen of jachthavens willen ontwikkelen. De verwachting is dat deze twee partijen pas na de verkiezingen met de wetswijziging zullen komen.

« Terug

Reacties op 'Wijziging Wet markt en overheid laat op zich wachten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2017 > februari