Wat is Nederland toch mooi!

Wat is NL toch mooi - Endurance Rob Versteeg.jpgdinsdag 11 juli 2017

Iedere zondagmorgen om 8 uur verzamelen mijn fietsvrienden en ik ons voor een trainingsritje op de racefiets. Afhankelijk van het weer, het tijdstip van naar bed gaan en de hoeveelheid genuttigde alcoholische versnaperingen wordt dan, onder het genot van een snelle kop koffie, het plan voor de dag gesmeed. Soms al meteen een heftige discussie, meestal zijn we het snel eens.

Na de koffie stapten we laatst op de fiets voor een rondje Kampen. Vanuit Amersfoort toch een ritje van zo´n 160 kilometer! Maar het mooie weer maakte ons wellicht wat overmoedig.

Vanuit Amersfoort zit je snel in de polder en rij je door een stil, plat en vooral mooi landschap. Wijde uitzichten, akkers, hier en daar een boerderij of recreatiebedrijf, maar vooral veel natuur: vogels in alle soorten en maten, konijnen, heel soms een vos. Maar vooral weinig andere fietsers! Hoe is het mogelijk dat wij als enige vijf, van de ruim 16 miljoen andere Nederlanders, deze route kiezen op dit tijdstip! Mensen missen iets want wat is het genieten!

Aangekomen in Kampen staat de stad op zijn kop. De Hanzedagen worden dit weekend georganiseerd en staan op het punt van beginnen. Op onze racers mogen we langs alle versperringen en rijden we door de oude stad, over een terras dat midden op de weg staat. En wat zo leuk is: iedereen is vrolijk!

Na Kampen gaat het richting Zwolle waar we op een terrasje neerstrijken voor een kopje koffie met - als altijd - appelgebak. En ook hier weer is de vrolijkheid aanwezig: een leuke dame in de bediening, een heerlijke kop koffie en ook het appelgebak is heerlijk. Na een, ongebruikelijke, tweede kop koffie, stappen we weer op de fiets voor de laatste 75 kilometer.

Het afzien begint, we rijden over dijken en door bossen, maar de conclusie blijft: wat is Nederland toch mooi! Het is bijna 12.00 uur als we niet meer de enigen zijn die het idee hadden een stukje te gaan fietsen. Racefietsers, mountainbikers, ouderen op een al dan niet elektrische fiets, iedereen moet wat inschikken om het veilig en plezierig te houden. Vandaag kan het echter niet mis gaan. Iedereen accepteert de ruimte die de ander nodig heeft. Met een zwaai of ‘dank u wel’ en een ‘fijne dag’ komen we net na 14.00 uur veilig en vermoeid thuis aan. Mijn vrouw vraagt hoe het was. Ik kan maar één conclusie trekken: fantastisch, wat is Nederland toch mooi!

Morgen pak ik mijn spullen voor een weekje fietsen met dezelfde groep kerels in de Dolomieten. Het zal vast gezellig worden, maar eigenlijk zou ik veel liever in Nederland zijn gebleven. Ik typeer mijzelf als een ervaren racefietser, maar ik heb nog zoveel van Nederland niet gezien! Er is nog heel veel te ontdekken in andere provincies. Ik ga volgend jaar het voorstel maar eens doen om een weekje te fietsen in eigen land. Maar waar kunnen we het best heen gaan?

Rob Versteeg
Endurance                                
www.endurance.nl

 

« Terug

Reacties op 'Wat is Nederland toch mooi!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.