Neem uw zorgplicht in cyber security serieus

Zorgplicht Cyber Security.JPGdonderdag 27 juli 2017

Alle bedrijven die gebruik maken van ICT hebben met zorgplichten in cyber security te maken, maar vele zijn zich hiervan nog onvoldoende bewust.
Om dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen heeft de Cyber Security Raad onlangs een handreiking gepubliceerd om bedrijven te helpen invulling te geven aan hun zorgplicht (zie bijlage). In deze handreiking staan de regels uitgelegd waaraan bedrijven zich moeten houden.

ICT onmisbaar
ICT is een onmisbaar element in de bedrijfsvoering voor een groeiend aantal bedrijven. Ook neemt het aantal ondernemingen dat producten met een digitale component op de markt zet toe, van vaatwassers tot poppen en van beveiligingscamera’s tot auto’s. De beveiliging van deze producten is niet altijd voldoende. Als de cybersecurity niet op orde is, kunnen bedrijfsgeheimen, persoonsgegevens of bijvoorbeeld betaalgegevens van klanten op straat belanden. Grote storingen kunnen zelfs tot gevolg hebben dat de continuïteit van een bedrijf in gevaar komt. Reputatieschade is niet ondenkbaar. Gedupeerden kunnen een bedrijf ook aansprakelijk stellen.

De directie van een onderneming heeft de verantwoordelijkheid voor een goede beveiliging, een zorgplicht. Een goede invulling van daarvan is dan zowel uit een economisch als juridisch oogpunt van belang. U kunt ermee te maken krijgen omdat er zorgplichten op u rusten, of omdat uw leverancier zorgplichten heeft ten aanzien van u als klant. In wetgeving is al veel vastgelegd over de verplichtingen van zowel leveranciers als afnemers van ICT, maar hoe goed bent u daarvan eigenlijk op de hoogte?


Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Cyber Security Raad -HandreikingZorgplichten Compleet.pdf914.2 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Neem uw zorgplicht in cyber security serieus'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.