Cybercrime is een serieus probleem

veilig zakelijk internetten-222x222-gevolgen.jpgdinsdag 17 oktober 2017

Afgelopen zomer is onder alle RECRON-leden een onderzoek naar cybercrime uitgezet. Er zijn 43 leden die hebben meegedaan aan deze nulmeting en de uitslag laat zien dat er wel iets aan de hand is op dit vlak! De bewustwording hierover is gelukkig ook groot, maar er zijn echt behoorlijke risico's als je bedenkt dat bijna 60% aangeeft volledig afhankelijk te zijn van IT voor hun bedrijfsprocessen. Eén keer een aanval van ransomware (gijzelsoftware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te 'bevrijden'.) en de schade kan enorm oplopen.

Het onderzoek onder RECRON-leden was onderdeel van een groter onderzoek onder de achterban van 20 brancheorganisaties (800 respondenten). Het doel hiervan is het inzichtelijk maken van de huidige situatie (mbt cybersecurity) ofwel een nulmeting doen. Vervolgens kunnen bedrijven met de informatie uit het onderzoek aan de slag of geholpen worden waardoor de schade van cybercrime voor nu en in de toekomst verkleind wordt.

Branchespecifieke kenmerken

  • Recreatiebedrijven geven aan allemaal verbonden te zijn met internet.
  • Over het algemeen (70%) wordt de server extern beheerd.
  • 74% geeft aan dat er gebuik wordt gemaakt van eigen telefoons, laptops of tablets (Bring Your Own Device) Waarvan 40% ook gekoppeld wordt aan het bedrijfsnetwerk.
  • Bijna 80% biedt wifi aan en 49% daarvan doet dit op een speciaal gastennetwerk. De andere helft laat gasten dus toe op het bedrijfsnetwerk
  • Internet of Things (apparaten verbonden met intenet) wordt door de meesten gebruikt, denk aan gebouw beheersystemen of controle/procesbeheersing. 58% van de respondenten die dit gebruikt, werkt volgens security by design (eerst nadenken over hoe je met veiligheid en software omgaat).
  • Dan zijn er diverse technische - en beleidsmaatregelen die ondernemers kunnen inzetten. Deels wordt dit al gedaan maar er zijn nog veel verbeterpunten. Denk hierbij aan wachtwoorden, firewall, autorisaties, regels voor online betalingen en omgaan met bijlagen bij een mail, veiligheidsaudits, etc.
  • 16% van de respondenten geeft aan slachtoffer van cybercrime te zijn geweest en 9% heeft een poging ervaren. Dat betekent dat 1 op de 4 ondernemers daadwerkelijk slachtoffer of bijna slachtoffer is. In het onderzoeksrapport ziet u welke vormen van cybercrime het meeste voorkomen
  • 80% van de respondenten geeft aan geholpen te willen worden bij dit probleem.

RECRON blijft nauw betrokken bij mogelijke vervolgstappen. Hier vindt u een leaflet met uitkomsten van het groterer onderzoek. Wil u nu al hulp of contact zoeken, dan kunt u dit doen via de Haagse Hogeschool, contactgegevens staan onderaan het leaflet. Ook op de website veiligzakelijkinternetten.nl vindt u informatie en de mogelijkheid om een gratis Cyber Risico Scan te laten uitvoeren.

« Terug

Reacties op 'Cybercrime is een serieus probleem'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2017 > oktober