Belangstelling voor kamperen blijft stijgen

Camper op camping Roland_MG_3539.JPGdonderdag 04 januari 2018

De belangstelling voor kamperen blijft stijgen. Het gaat beter met de economie zodat mensen wat meer financiële speelruimte hebben om een recreatievoertuig aan te schaffen. Dit is te merken aan de verkoopcijfers van caravans, campers en vouwwagens en de stijging van het aantal kampeervakanties in eigen land.

Het goed gaat met de verkopen van nieuwe caravans en campers. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland gaat het momenteel bijzonder goed in de kampeerbranche. De verkoopaantallen stijgen nog steeds fors.

De BOVAG en K.C.I. maken ieder jaar de ontwikkelingen met betreft de verkoopaantallen bekend. Dit jaar hebben deze organisaties voor het eerst ook gekeken naar de verkoopcijfers van vouwwagens.

Vouwwagens

Uit die cijfers blijkt dat er ook steeds meer vouwwagens worden verkocht. Nog niet met de enorme aantallen van vroeger, toen de Raclets en Alpenkreuzers echt niet aan te slepen waren, maar er is niettemin sprake van een respectabel aantal én een significante stijging daarvan. Zo werden er vorig jaar 1981 nieuwe vouwwagens of tenttrailers verkocht. In het jaar daarvoor werden er 1623 stuks verkocht. De meest verkochte vouwwagenmerken in Nederland zijn Cabanon, Trigano en Holtkamper.

Caravans en campers

Het gaat dus goed met de verkopen van zowel caravans als campers. De verkopers van caravans mogen zich verheugen in het feit dat de omzet in 2017 (tot en met november) met 8,6 procent is gestegen. Met nog één maand bedroeg het aantal verkochte caravans vorig jaar 6.592 caravans. Over heel 2017 wordt verwacht dat er ongeveer 6.665 zijn verkocht. Vooral die laatste maand van het jaar telt hard mee. Want als er in 2017 inderdaad totaal zo’n 600 nieuwe caravans meer zijn verkocht, houdt dat zelfs een stijging van 9,5 procent in vergeleken met 2016, toen er 6.070 nieuwe caravans werden verkocht.

De afzet van nieuwe campers groeide nog veel meer. Er werden in de eerste elf maanden van vorig jaar namelijk 21,2 procent meer campers dan in de zelfde periode van 2016 verkocht. Naar verwachting zijn er vorig jaar 1.750 nieuwe campers verkocht. Dit is iets minder dan het recordjaar 2008, toen er 1803 nieuwe campers werden verkocht.

Meer kampeervakanties

Niet geheel onverwacht is ook het aantal kampeervakanties gestegen. Volgens de onderzoekbureaus CBS, NBTC, NRIT en NIPO is het aantal kampeervakanties van Nederlanders vorig jaar gestegen. Het aantal kampeervakanties in eigen land steeg tot 4,2 miljoen, die in het buitenland tot 2,9 miljoen.

Bron: Kampeerzaken.nl

« Terug

Archief > 2018 > januari