Heeft u uw zwembad op orde?

zwembad.jpgmaandag 08 januari 2018

Het aantal gemeenten dat adequaat optreedt tegen gevaarlijk roestvaststaal in de lokale zwembaden is de afgelopen maanden gestegen. Toch voldoet nog altijd de helft niet aan de wet. Dat blijkt uit een brief van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.
Dit optreden tegen gevaarlijk roestvaststaal geldt niet alleen voor de gemeentelijke baden, maar ook voor de (doorgaans overdekte) baden in de verblijfsrecreatie.

Minder risicovolle restpunten
Uit een eerdere inventarisatie van afgelopen juli bleek toen dat ongeveer 20 procent van de zwembaden de onderzoekplicht voor roestvrijstaal volledig naleefde. Dat percentage is inmiddels gestegen tot 50. ‘Bij veel zwembaden die nog niet volledig voldoen is er wel een onderzoek geweest, maar is nog niet alles vervangen of heeft er nog geen nacontrole plaatsgevonden’, schrijft Ollongren. ‘Vaak zijn in deze zwembaden de meeste onderdelen van gevaarlijk roestvaststaal al vervangen, maar is nog sprake van minder risicovolle restpunten.’

Toezicht ‘voldoende geborgd’
Volgens de minister is met het ‘eerstelijns toezicht door gemeenten en het aanvullend interbestuurlijke toezicht door gemeenten’ het toezicht voldoende geborgd. ‘De gemeenteraden kunnen hun college van burgemeester en wethouders aanspreken op het uitvoeren en afronden van de controles.’

Te weinig maatregelen
Eind 2011 kwam een baby in een zwembad in Tilburg om toen twee luidsprekers van het plafond vielen. Ze bleken vastgemaakt met bouten die waren aangetast door chloordampen. Zwembaden namen hierna te weinig maatregelen waarop er sinds begin dit jaar een verbod op bepaalde typen roestvrij staal in binnenbaden bestaat.


Klik hier voor meer informatie

« Terug

Archief > 2018 > januari