Campings en bungalowparken laten geld liggen

ICY-Campsite-Management-Parc-la-clusure-computer.jpgmaandag 05 februari 2018

Uit verhalen van recreatieondernemers blijkt dat de gemiddelde gast geen idee heeft wat verschillende apparaten verbruiken aan energie. Maar ook recreatieondernemers zelf zijn zich hier vaak niet bewust van. De kosten van een verblijf worden echter voor een groot deel bepaald door het verbruiksgedrag van een gast en dus is het voor de ondernemer belangrijk hier grip op te krijgen. Met name in het voor- en naseizoen nemen gasten grootverbruikers mee zoals elektrische kachels. Naast de ongemakken van schakelautomaten die er om de haverklap uitvliegen, kost dit ook flink veel geld. Eén kWh kost wellicht niet zoveel, maar als je uitrekent wat het elektriciteitsverbruik voor een hele camping kost, dan is het eenvoudig te zien dat hier veel geld te verdienen valt.

"Iedereen zou zo'n systeem moeten hebben"

Er zijn een aantal systemen op de markt die deze grip bieden. Zo gebruikt Parc La Clusure, (aangesloten bij Leading Campings of Europe) in de Ardennen ICY Campsite Management. Jan Jehee, eigenaar van het park is zeer enthousiast over het systeem. “Ik vind eigenlijk dat iedereen zo’n systeem zou moeten hebben, want het bespaart enorm veel energie, “ aldus Jehee.

Zicht op het elektriciteitsverbruik

"Terwijl ik al 25 jaar eigenaar was, had ik eigenlijk helemaal geen goed zicht op ons elektriciteitsverbruik en op hoe onze camping precies ingericht was qua elektra. Dat is ook niet gek als je ziet wat voor infrastructuur, bekabeling en trafo’s je nodig hebt als camping. Door de aanschaf van dit systeem zijn er een heleboel problemen aan het licht gekomen."

  • Een dergelijk systeem zorgt er aan de ene kant voor dat gasten bewuster worden van hun verbruik en daardoor minder energie verspillen.
  • Aan de kant van de ondernemer biedt het de mogelijkheid om de kosten van elektriciteitsverbruik volledig gedekt te krijgen.  
  • Vanuit de receptie kan een stroompunt ingesteld worden op een bepaalde amperelimiet. 
  • Gaat de gast over deze limiet heen, dan wordt dat stroompunt door het systeem kort uitgezet.
  • Blijft de gast teveel gebruiken, dan gaat na een aantal van deze waarschuwingen de stroom er helemaal vanaf en zal hij of zij naar de receptie moeten komen om een hogere amperelimiet aan te schaffen.
  • Alles is draadloos vanuit de receptie in te stellen, dus dit is met een paar klikken geregeld.

Het systeem verdient zichzelf terug

Al die voordelige camping formules zoals de ACSI kaart, die boden Parc La Clusure allemaal 16A, maar nu kunnen zij dat gewoon allemaal instellen. Komend jaar gaat Parc La Clusure naar 10A en moeten gasten bijbetalen als ze meer willen met daarbij een maximum aantal kWh wat ze mogen gebruiken. Dus mensen die ‘s morgens lekker gaan wandelen, de kachel aanzetten zodat als ze terugkomen dat het lekker warm is… dat gaat niet meer gebeuren.

Naast campingplaatsen heeft Parc La Clusure ook luxe stacaravans en bungalows. Hier hebben zij energiebesparende thermostaten geïnstalleerd die vanuit dezelfde software van ICY uit te lezen en in te stellen zijn. “Omdat je continue inzicht hebt op wat er gebeurt, zie je precies wanneer de kachel aan staat terwijl er niemand in zit. Dat zorgt voor een gigantische besparing”, aldus Jan Jehee.

“Als je ziet wat er in het verleden wel eens gebeurde dat je een bungalow in liep en dat het 30 graden was, omdat de schoonmaakster dacht, het is koud, ik zet de kachel aan en vervolgens weg gaat en de kachel niet meer uit gaat. Dat kunnen we nu voorkomen, want dat zie je allemaal.”

“Dit systeem verdient zichzelf terug”, aldus Jehee. “Per bedrijf is het natuurlijk verschillend hoe lang dit duurt, maar dat het een goede investering is die zich terugverdient, dat is zeker. Het is maar net wat je allemaal doorberekend. Binnen 4 a 5 jaar heb je het echter sowieso terugverdiend.”

Speciaal voor RECRON-leden iedere 20-ste aansluiting gratis

Bij aanschaf van ICY Campsite Management krijgen RECRON-leden tot april 2018 iedere 20ste aansluiting gratis.

« Terug

Archief > 2018 > februari