Eerste nationale toerismetop: Balans toerisme en leefbaarheid

Perspectief 2030.JPGwoensdag 10 oktober 2018

Hoe laten we heel Nederland profiteren van het toerisme én houden we tegelijkertijd rekening met onze leefomgeving? Dat is het centrale thema op de eerste Toerisme Top die vandaag plaatsvindt in de Stadsschouwburg in Deventer. De top is een initiatief van de provincie Overijssel en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tijdens deze Top richten overheden, bedrijfsleven en toeristische organisaties zich op de uitdagingen en kansen voor Nederland in 2030. Het doel is om tot een gezamenlijke aanpak te komen, zodat zo veel mogelijk steden en regio's kunnen profiteren van het groeiende toerisme, nationaal en internationaal. 

Groei toerisme biedt kansen
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken & Klimaat): “De aanhoudende groei van het toerisme biedt kansen voor alle ondernemers in dit land. Bij het benutten van die kansen moeten we rekening houden met de bewoners en hun omgeving. We kunnen de 17,9 miljoen buitenlandse toeristen en 24 miljoen Nederlandse toeristen echter niet zomaar herverdelen, of voorkomen dat ze Amsterdam willen zien. We kunnen ze wel verleiden om naar andere plekken te gaan, die minstens even mooi zijn. Deze Nationale Toerisme Top is een belangrijk startpunt en nu is het aan ondernemers, gemeenten en provincies om in actie te komen om iedereen te laten profiteren van deze bloeiende sector.”  

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie van provincie Overijssel: “Er is een uitgebalanceerde strategie nodig voor de kwalitatieve ontwikkeling van de vrijetijdseconomie. Daarin moeten we samen optrekken en ook grenzen durven stellen zodat de leefbaarheid en onze kernwaarden zoals ruimte, schone lucht, prachtige landschappen, historische steden niet verder onder druk komen te staan.” 

Groei internationaal toerisme vraagt om aanpak

Jos Vranken, directeur NBTC Holland Marketing: “Nederland verwacht richting 2030 in potentie een groei van 50% van het aantal internationale toeristen. Vanuit deze gedachte hebben wij met 120 experts uit verschillende sectoren een eerste aanzet gemaakt op een nieuwe visie op de bestemming Nederland, het zogenaamde Perspectief 2030Deze visie moet een keerpunt worden voor toeristisch Nederland waarin de focus ligt op balans en bewoners. Bedrijven, bewoners en bestuurders moeten samen aan de slag en investeren in projecten met een gedeeld belang. Zo draagt toerisme bij aan uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken en hebben alle Nederlanders in 2030 profijt van toerisme.”

  • Klik hier voor de volledige versie van Perspectief 2030
  • Klik hier om de #ToerismeTop2018 in zijn geheel terug te bekijken

-------------------------

Persbericht Gastvrij Nederland d.d. 9 oktober 2018

Ondernemers pleiten voor nationale regie tijdens Toerismetop 

Een gezonde en duurzame groei van de gastvrijheidssector, maar met behoud van leefbaarheid van de omgeving. “Dat kan prima samen gaan”, zegt Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland. Voorwaarde is wel dat de overheid daar coördinerend in optreedt en een Nationaal Regisseur Toerisme aanstelt.

Eerste Toerismetop: goed initiatief, maar verdient vervolg

Op 10 oktober vindt in Deventer de eerste Nationale Toerismetop plaats. Ondernemers, provincies, gemeenten gaan met elkaar en met verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in gesprek over het groeiend toerisme, de kansen die dat biedt maar ook de mindere kanten ervan. Van Wijk: “Deze top doet recht aan het economische belang van de sector voor Nederland.” De sector is de afgelopen jaren explosief gegroeid, maar daar zit ook een keerzijde aan.

Gastvrijheidsbedrijven bieden gezamenlijk werk aan maar liefst 761 duizend mensen. Gasten uit binnen- en buitenland besteden jaarlijks 82 miljard euro aan hotelovernachtingen, op campings, in de horeca, aan museumbezoek, pretparken, enz. Dat is ruim 4 procent van wat er in Nederland wordt verdiend. Toerisme staat dan ook in de top 5 van meest bijdragende sectoren in Nederland.

Uitdaging voor de toekomst: verantwoorde spreiding

Groei van het (inter)nationale toerisme geeft – zeker buiten de Randstad – een belangrijke economische impuls; banen en voorzieningen als gevolg van (extra) bezoekers zijn daar meer dan welkom. Maar toerisme heeft ook een keerzijde. De druk van bezoekers op bepaalde hotspots, zoals het centrum van Amsterdam of Giethoorn is te hoog. Bewoners klagen dat de leefbaarheid in de knel komt.

Samenwerking gastvrijheidssector belangrijk De uitdaging voor de komende jaren is om de groei op een evenwichtige manier op te vangen. Onder meer een verantwoord spreidingsbeleid is daarvoor van groot belang. De sector kan dit echter niet alleen. “Coördinatie op het terrein van economie, infrastructuur, ruimtelijke ordening en marketing-communicatie tussen verschillende ministeries en met de regionale overheden is noodzakelijk”, aldus Van Wijk. “Het zijn allemaal beleidsvelden die toerisme en recreatie raken.”

De Nationale Regisseur Toerisme moet alle betrokken partijen: bedrijven, bewoners, bezoekers, lokale en regionale/provinciale bestuurders, bij elkaar brengen, in gesprek laten gaan met elkaar en laten samenwerken.

Kees van Wijk: “Gastvrij Nederland roept verantwoordelijk staatssecretaris Keijzer op om de kansen en de ambitie van de sector te honoreren. Pak de regie, voorkom versnippering. Help ons de groei in goede banen te leiden. Wij zorgen dan voor een gevarieerd, aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand aanbod van voorzieningen en activiteiten.”

« Terug

Archief > 2018 > oktober