Gelderland is onduidelijkheid beu: eerst het lage vliegen schrappen, dan het vliegveld open

Lelystad-airport.jpgwoensdag 17 oktober 2018

RECRON is ingenomen met het verscherpte standpunt van de provincie Gelderland: "Het Gelders college van gedeputeerde staten wil dat Lelystad Airport pas open gaat als de laagvliegroutes van de baan zijn". In een brief laat de provincie dit weten aan de minister I&W. Aanleiding voor dit scherpere standpunt is een brief van de minister van I&W. Eerder had het college gevraagd om een garantie over het verdwijnen van de overlast.

In de reactie van de minister op deze vraag staat, aldus het college, geen nieuwe informatie, laat staan zekerheid over het verdwijnen van de overlast. Ook lijkt de minister te schuiven met de datum waarop de herziening van het luchtruim klaar zou zijn. “Wij vroegen om meer zekerheid voor de inwoners, maar die hebben we niet gekregen. Dus wordt het tijd om het op een andere manier voor elkaar proberen te krijgen,” aldus gedeputeerde Josan Meijers.  Omdat elke garantie inmiddels ontbreekt en er geen concreet zicht is op het verdwijnen van de overlast, moet nu het laagvliegen van de baan zijn. Tot die tijd kan Lelystad Airport niet open. 

"Den Haag laat zich van de onbetrouwbare kant zien. Het gevoel dat we al veel langer hebben, dat het Den Haag niet kan schelen hoe er in de regio over nagedacht wordt, zien we helaas (opnieuw) bevestigd, aldus Ivo Gelsing. RECRON vindt dat er geen plaats is voor deze nieuwe luchthaven." 

Het college wijst ook op de constructieve houding die Gelderland lang heeft ingenomen, een houding waar een deel van de bevolking fel tegen ageerde.  De provincie wil, samen met haar partners, bij de luchtruim herziening betrokken zijn om de belangen van Gelderland zo goed mogelijk te kunnen blijven behartigen. Dit laat de provincie twee betrokken ministeries,  I&W en Defensie, weten via een gezamenlijke brief met Overijssel, Drenthe, Fryslan en Utrecht.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Brief_namens_Gelderland_en_Overijssel_aan_de_minister_van_IenW_9_oktober_2018_(PS2018-664)_Geredigee110.2 kBapplication/pdfdownload
Brief_van_de_minister_van_IenW_1_oktober_2018_(PS2018-664).pdf505.2 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2018 > oktober