Pilot toeristenbelasting in Noordenveld werkt

boscamping langeloerduinen.JPG

copyright Boscamping Langeloërduinen

maandag 09 juli 2018 09:14

In de gemeente Noordenveld (Drenthe) blijven de komende twee jaar kinderen vrijgesteld van toeristenbelasting en gaan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag in de sector recreatie en toerisme. Twee jaar geleden is de gemeente samen met ISD Noordenkwartier en Recreatie Ondernemers Noordenvelld (RON) een pilot "toerisme" gestart en deze pilot wordt met twee jaar verlengd. Het bieden van werkervaringsplaatsen werkt en er is een toename van het aantal overnachtingen!

Werkervaring voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt

Als onderdeel van de pilot zijn in totaal 16 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij RON-bedrijven aan het werk geweest. Een aantal van hen is via deze werkervaringsplaats uitgestroomd naar een reguliere baan. De gemeente en RON hebben nu afgesproken dat de RON de komende twee jaar op jaarbasis minimaal twee fulltime banen voor deze doelgroep aanbiedt.

Het doel van de werkervaringsplaatsen is om mensen een opstap naar de arbeidsmarkt te bieden. Wethouder Werk en Inkomen en Sociale Zaken, Alex Wekema: “Als gemeente maken we ons hard om deze nieuwe constructie bij de hele toeristische recreatieve sector onder de aandacht te brengen. Gezien de maatschappelijke betrokkenheid van veel ondernemers heb ik daar alle vertrouwen in!”

Geen toeristenbelasting voor kinderen

Ook het andere deel van de pilot, kinderen vrijstellen van toeristenbelasting, was een succes. De maatregel levert minder belastinginkomsten op, maar we zien het totaal aantal overnachtingen toenemen. Opvallend was de stijging van het aandeel grootouders met kleinkinderen dat verbleef in Noordenveld. Wethouder Recreatie en Toerisme, Jeroen Westendorp is heel tevreden. “Je ziet dat samenwerking loont. Iedereen profiteert ervan als er meer toeristen naar onze mooie gemeente komen!”

Wim Strijland van boscamping De Langeloërduinen “Wij zijn hier als recreatieondernemers natuurlijk blij mee. Onze gasten zijn steeds aangenaam verrast als wij hen wijzen op deze regeling en dit soort positieve signalen helpen zeker bij ons streven om meer toeristen naar de Kop van Drenthe te trekken. De gemeente Noordenveld bewijst hiermee opnieuw dat zij inziet dat het toerisme voor onze regio van groot belang is, en (dat zij) bovendien bereid is er ook naar te handelen.

Bron:  Roder Journaal

Labels
Bedrijfsgroep - Buitensport
Bedrijfsgroep - Concerns
Bedrijfsgroep - Dagrecreatie
Bedrijfsgroep - Groepsaccommodaties
Bedrijfsgroep - Kampeer en Bungalow
Bedrijfsgroep - Overig
Bedrijfsgroep - Sauna's en Thermen
Bedrijfsgroep - Zwembaden
Ledenportal homepage nieuws
Provincie - Drenthe
Provincie - Flevoland
Provincie - Friesland
Provincie - Gelderland
Provincie - Groningen
Provincie - Limburg
Provincie - Noord-Brabant
Provincie - Noord-Holland
Provincie - Overijssel
Provincie - Utrecht
Provincie - Zeeland
Provincie - Zuid-Holland
Publiek Nieuws

« Terug