Vlog-campagne zwemveiligheid nieuwkomers

vlog campane nieuwkomers zwemvaardigheid.JPGmaandag 09 juli 2018 12:04

In samenwerking met VeiligheidNL, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), Pharos, GGD GHOR Nederland en kennisproject NL Zwemveilig is een vlog-campagne ontwikkeld om de aandacht voor zwemveiligheid onder jonge nieuwkomers te vergroten. Yasir uit Somalië, Muayad uit Syrië en Robiel uit Eritrea spelen de hoofdrol in de vierdelige serie 'Yasir Hierrr'. De drie vrienden maken van alles mee in Nederland en komen op allerlei plekken in aanraking met zwemwater.  

Aandacht voor zwemvaardigheid

Uit onderzoek blijkt dat jongeren van 12-18 jaar die niet in Nederland zijn opgegroeid meer risico lopen op verdrinking. Dit komt doordat zij vaak minder zwemvaardig en niet bekend zijn met de Nederlandse water- en zwemcultuur. Aandacht voor de zwemvaardigheid van deze risicogroep vinden we daarom belangrijk. Binnen de vlogs wordt uiteraard het belang van leren zwemmen en het behalen van de Nationale Zwemdiploma's A, B en C benadrukt.

Nieuwkomers overschatten eigen zwemvaardigheid en onderschatten gevaren van water Tussen 1996 en 2015 verdronken in Nederland ruim twee keer zoveel mensen van niet-westerse afkomst dan autochtone Nederlanders (CBS, 2017). Het is van groot belang om jonge nieuwkomers te bereiken en te waarschuwen voor gevaren die zwemmen met zich mee kan brengen. Uit recent onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat jonge nieuwkomers zwemmen heel leuk vinden, maar hun eigen zwemvaardigheden daarbij overschatten. Ook onderschatten zij de gevaren van het water. Hierin spelen een gebrek aan basiskennis over zwemwater, groepsdruk en cultuurverschillen een rol. Nieuwkomers zijn vanuit hun cultuur gewend om collectief te denken en gaan er vanuit dat zwemmen veilig is als zij met anderen zijn (‘er wordt altijd op je gelet’). Groepsdruk zorgt ervoor dat jonge nieuwkomers graag erbij willen horen en dan niet zeggen dat zij niet (goed) kunnen zwemmen. Verder geven de jonge nieuwkomers aan weinig basiskennis over zwemwater te hebben en informatie laagdrempelig moet zijn. Vandaar dat is gekozen voor de lancering van een vlog-campagne.

Bekijk de vlogs  

Vlogs gemaakt door jonge nieuwkomers Hoe kun je jongeren beter bereiken dan door jongeren zelf? Daarom vloggen drie jonge nieuwkomers over het thema zwemveiligheid. Elke vlog laat zien dat zwemmen leuk is, maar dat je je bewust moet zijn van de eventuele gevaren van bijvoorbeeld een zwembad, een recreatieplas of een rivier. De mini vlog-campagne heeft als doel om op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier bewustwording te creëren bij de jonge nieuwkomers over de risico’s van zwemwater en het belang van leren zwemmen in Nederland.

Bekijk de vlogs in het speciale nieuwsbericht.

Klik hier om naar het YouTube kanaal 'Yasir Hierrr' te gaan.

Gratis downloaden in webwinkel

Ben je Licentiehouder Nationale Zwemdiploma's en wil je in je eigen voorlichting richting nieuwkomers gebruik maken van de vlogs? Ze zijn gratis te downloaden in onze webwinkel.

 

Labels
Bedrijfsgroep - Buitensport
Bedrijfsgroep - Concerns
Bedrijfsgroep - Dagrecreatie
Bedrijfsgroep - Groepsaccommodaties
Bedrijfsgroep - Kampeer en Bungalow
Bedrijfsgroep - Overig
Bedrijfsgroep - Sauna's en Thermen
Bedrijfsgroep - Zwembaden
Ledenportal homepage nieuws
Provincie - Drenthe
Provincie - Flevoland
Provincie - Friesland
Provincie - Gelderland
Provincie - Groningen
Provincie - Limburg
Provincie - Noord-Brabant
Provincie - Noord-Holland
Provincie - Overijssel
Provincie - Utrecht
Provincie - Zeeland
Provincie - Zuid-Holland
Publiek Nieuws
RECRON Intern

« Terug