Wij zoeken collega's ...

Administratie Beerze Bultenwoensdag 31 oktober 2018 14:22

Dagelijks zien en horen we via social media, vrienden en bekenden, flyers en kleine advertenties, bovenstaande kreet om nieuwe medewerkers te werven. Niet alleen schreeuwt de bedrijfstak techniek om medewerkers maar ook binnen de verblijfsrecreatie, facilitair en horeca is het een dagelijks onderwerp van gesprek. Zelfs kunnen we lezen dat sommige ondernemers hun deuren moeten sluiten omdat er onvoldoende medewerkers zijn. 
Helaas kunnen we deze problemen niet oplossen maar misschien kunnen we u wel helpen!

Tijdens één van onze opdrachten waren we actief in een dorp waar heel veel horeca en recreatie gevestigd was (+/- 100 horeca zaken en 8 recreatie bedrijven op 30.000 inwoners). Natuurlijk was hier de schreeuw naar medewerkers groot en er werd geroepen dat iedereen dit probleem had. We zijn in deze materie gedoken en na enig speurwerk werd duidelijk dat er iets geks binnen de horeca in het dorp aan de hand was, namelijk het feit dat er van de 40 zaken in het centrum er vier waren die geen enkel personeelsprobleem hadden, sterker nog: twee hanteerden een wachtlijst. Wat ook opviel is dat er binnen deze horecazaken zich veel stagiaires aanmelden terwijl de overige ondernemers er om zaten te schreeuwen. Was het in deze horecazaken dan niet druk met als gevolg dat er geen nieuwe medewerkers nodig waren? Een schot voor open doel: heel erg druk met enorme piektijden. 

Weer verder de materie ingedoken en er kwamen verrassende zaken naar voren waarom men koos voor deze vier horceazaken. Een aantal zaken willen we u niet onthouden:

  • Andere wijze van roosteren, afgestemd op de medewerker
  • Werken met briefings
  • Teams die onderling veel zaken regelen (zelfsturend)
  • Werken met mensen met andere niveaus (bijv. entree onderwijs)
  • Organisatie aangepast aan de “nieuwe wereld”
  • Training en opleiding
  • Oprechte aandacht voor de medewerker 
  • Open qua communicatie

Het zal u allemaal niet vreemd in de oren klinken, maar veel ondernemers/leidinggevenden zullen echt moeten veranderen om deze slag te winnen. Het klinkt gemakkelijk maar het is echt niet zo eenvoudig. De schrijver van deze blog is zelf 57 en opgegroeid met de “oude” wereld.

Was die zo slecht dan? NEE zeker niet; alleen er is nu een nieuwe wereld met nieuwe mensen die andere visies en ideeën hebben en die op een andere manier denken en werken zoals wij dat gewend waren. En daar zullen we echt op moeten inspelen, misschien wel zaken overboord gooien en soms traditionele werkwijzen en methodieken radicaal anders doen. En dat is heel moeilijk want dit betekent dat zaken die je jarenlang hebt verkondigd nu in één keer niet meer actueel zijn! 

Bent u die ondernemer of leidinggevende die zich herkent in deze uitdaging. We willen hier samen met u graag over sparren. 

Bureau PUUR b.v.
Henk@bureaupuur.nl
www.bureaupuur.nl
T 040-2350760

Bureau PUUR is een door KiKK erkende opleider en verzorgt met regelmaat een blog voor RECRON 

 

    

 

Labels
Bedrijfsgroep - Buitensport
Bedrijfsgroep - Concerns
Bedrijfsgroep - Dagrecreatie
Bedrijfsgroep - Groepsaccommodaties
Bedrijfsgroep - Kampeer en Bungalow
Bedrijfsgroep - Overig
Bedrijfsgroep - Sauna's en Thermen
Bedrijfsgroep - Zwembaden
Ledenportal homepage nieuws
Provincie - Drenthe
Provincie - Flevoland
Provincie - Friesland
Provincie - Gelderland
Provincie - Groningen
Provincie - Limburg
Provincie - Noord-Brabant
Provincie - Noord-Holland
Provincie - Overijssel
Provincie - Utrecht
Provincie - Zeeland
Provincie - Zuid-Holland
Publiek Nieuws
RECRON Intern

« Terug

Nieuwsarchtief > 2018 > oktober