Steeds meer gemeenten pakken recreatieve particuliere verhuur aan

Amsterdam.jpgmaandag 26 november 2018 14:52

RECRON vraagt al jaren aandacht voor de oneerlijke concurrentie en de marktverstorende effecten van recreatieve verhuur van woningen met een woonbestemming. Door de opkomst van allerlei online platforms wordt het voor steeds meer mensen makkelijk én lucratief om woonhuizen (structureel) te gaan verhuren aan toeristen. Steeds meer kustgemeenten komen nu met beleidsvoorstellen om hier nadere regels aan te stellen of om de handhaving te versterken. Binnenlandse Zaken werkt aan een handreiking voor gemeenten die binnenkort wordt verwacht.

Regiomanager Arthur Helling: “Iedereen kent de situatie in Amsterdam, maar we zien dat met name aan de kust relatief net zo’n groot probleem aan het ontstaan is. Hele straten worden recreatief verhuurd, waardoor de druk op de lokale huizenmarkt toeneemt, de sociale cohesie in een buurt afneemt en de oneerlijke concurrentie voor onze sector navenant toeneemt. We zijn blij dat ons geluid steeds meer gehoord wordt en gemeenten zich nadrukkelijk aan het beraden zijn om aan particuliere recreatieve verhuur ‘paal en perk’ te stellen.”

Zo wordt in de gemeente Bergen gewerkt aan beleid en handhaving dat er toe moet leiden dat recreatieve verhuur niet meer wordt toegestaan in objecten met een woonbestemming waar niemand staat ingeschreven. In de praktijk gaat het hier vaak om structurele verhuur. Eerder is geconstateerd dat bij circa 900 woonobjecten met een woonbestemming niemand staat ingeschreven. 

Recreatieve incidentele verhuur blijft wel mogelijk als er iemand staat ingeschreven, maar deze mogelijkheid wordt wel beperkt tot maximaal 60 dagen per jaar en dat binnen de zogenaamde vensterperiode van 2 maanden. Voorgesteld wordt dit te beperken tot juli en augustus, als er extra vraag is vanuit de markt. Ook komt er een meldingsplicht en moet men uiteraard toeristenbelasting afdragen. Met partijen, waaronder RECRON, zal binnenkort nader overleg zijn. In het voorjaar moet alles zijn beslag krijgen in de gemeenteraad. 

Zandvoortse bewoners mogen hun eigen huis voorlopig nog 120 dagen per kalenderjaar verhuren aan toeristen. De gemeenteraad van Zandvoort besprak recent een voorstel om dit terug te dringen naar 60 dagen, maar de gemeenteraad had over dat voorstel nog teveel vragen. Wel was de raad het er over eens dat middelen om te kunnen handhaven moeten worden versterkt. Het College van B&W in Zandvoort komt begin 2019 met een nieuw voorstel om in elk geval de handhaving te versterken van de huidige regels, zoals het verbod op verhuur van tweede woningen.

Meer informatie
Arthur Helling, RECRON regiomanager Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland
Helling@recron.nl

 

Labels
Bedrijfsgroep - Buitensport
Bedrijfsgroep - Concerns
Bedrijfsgroep - Dagrecreatie
Bedrijfsgroep - Groepsaccommodaties
Bedrijfsgroep - Kampeer en Bungalow
Bedrijfsgroep - Overig
Bedrijfsgroep - Sauna's en Thermen
Bedrijfsgroep - Zwembaden
Ledenportal homepage nieuws
Provincie - Drenthe
Provincie - Flevoland
Provincie - Friesland
Provincie - Gelderland
Provincie - Groningen
Provincie - Limburg
Provincie - Noord-Brabant
Provincie - Noord-Holland
Provincie - Overijssel
Provincie - Utrecht
Provincie - Zeeland
Provincie - Zuid-Holland
Publiek Nieuws
RECRON Intern

« Terug

Nieuwsarchtief > 2018 > november