Tekorten jeugdzorg: de toerist kind van de rekening?

geldwoensdag 08 mei 2019 11:57

Binnen het tijdsbestek van een maand maken de gemeente Groningen en de gemeente Midden Groningen bekend dat ze van plan zijn om de toeristenbelasting extreem te verhogen omdat de gemeenten kampen met forse tekorten op het gebied van de jeugdzorg. RECRON, de belangenbehartiger voor de recreatieondernemers, begrijpt dat gemeenten zoeken naar bronnen van inkomsten bij tekorten, maar vindt dat de gemeenten tekorten bij jeugdzorg vooral op de landelijke agenda behoren te plaatsen.  De oplossing voor meer financiën landelijk zou moeten worden opgelost. RECRON doet dan ook een dringend beroep op beide gemeenteraden om af te zien van de extreme verhoging van de toeristenbelasting.

Inmiddels is de problematiek omtrent de financiering van jeugdzorg ook onderwerp van onderzoek en aandacht van Tweede Kamerleden. Ondertussen lopen de tekorten op en willen gemeenten geld zien, als het rechtsom niet lukt dan maar linksom. Petra Ellens vindt dat recreatieondernemers en hun gasten niet de dupe mogen worden van financiële sores die niet door hen zijn veroorzaakt en waar zij part noch deel aan hebben.

“Sterker nog, door de voorgenomen extreme tarieven van 2 euro per persoon per nacht, wordt kamperen voor gezinnen een elite aangelegenheid. De ondernemers zien jaarlijks hun kosten stijgen, zo is begin dit jaar de BTW naar 9% gegaan. "Voor veel ondernemers reden om geen inflatiecorrectie toe te passen op hun prijzen", helaas komen de gezonde marges hiermee onder druk en blijft er weinig tot geen ruimte om innovaties of investeringen te plegen. Als deze situatie zo blijft holt de sector achteruit en zal per saldo minder gasten trekken en uiteindelijk zal ook de gemeente dat in haar portemonnee voelen want minder gasten betekent ook minder toeristenbelasting, aldus Petra Ellens.

In Groningen heffen 7 gemeenten toeristenbelasting dus 5 gemeenten niet. Lokaal ontstaat een oneerlijke concurrentiepositie want je zult maar net de pech hebben dat je als ondernemer in de 'verkeerde' gemeente ligt. Voor gasten loont het om te 'boeken' in goedkopere gemeenten. Ellens pleit voor gastvrije gemeenten die constructief met ondernemers om tafel gaan om te kijken naar alternatieven of differentiatie in tarieven.

Met gedifferentieerde tarieven voorkom je een hele hoge lastendruk. Immers 2 euro toeristenbelasting op een overnachtingsprijs van 90 euro in een hotel is van een heel andere orde dan 4 euro toeristenbelasting op een overnachtingsprijs van 18 euro. De belastingdruk is respectievelijk 4% en 22%. Dan kan ook nog bedacht worden dat hotels vooral door stellen worden geboekt, dus 2 personen en campings vooral door gezinnen met kinderen. Hetzelfde voorbeeld aanhoudend betekent dit dat het hotelstel 4% belastingdruk ervaren en het gezin met drie kinderen voor eenzelfde nacht op de camping 10 euro mag afdragen op een overnachtingstarief van 28 euro en daarmee bijna 36% belasting afdraagt. Als een gezin een weekje kampeert mag het in (Midden)- Groningen straks 70 euro afdragen. Een volledig uit balans geslagen belastingaanslag concludeert Ellens. Ze doet een dringend beroep op de beide gemeenteraden om af te zien van deze extreme verhoging.

Meer informatie

RECRON
Petra Ellens, Regiomanager Groningen, Friesland en Drenthe
Ellens@recron.nl
T 06 53 32 85 01

Labels
Bedrijfsgroep - Buitensport
Bedrijfsgroep - Concerns
Bedrijfsgroep - Dagrecreatie
Bedrijfsgroep - Groepsaccommodaties
Bedrijfsgroep - Kampeer en Bungalow
Bedrijfsgroep - Overig
Bedrijfsgroep - Sauna's en Thermen
Bedrijfsgroep - Zwembaden
Ledenportal homepage nieuws
Provincie - Groningen
Publiek Nieuws
RECRON Intern

« Terug