RIVM-app Tekenbeet: nu ook voor iPhone

RIVM-app tekenbeet.jpgmaandag 14 juli 2014 16:02

De RIVM-app Tekenbeet nu ook beschikbaar voor de iPhone en gratis te downloaden in de App Store. Sinds de app in april beschikbaar kwam voor Android hebben al 10.000 gebruikers Tekenbeet gedownload. Met de release voor de iPhone kunnen vrijwel alle smartphonegebruikers in Nederland (ook buiten zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. En dat is belangrijk, want teken komen op veel plaatsen in Nederland voor en kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

Check op teken, ook tijdens de vakantie
Teken kunnen het hele jaar actief zijn, maar de activiteit is in het voorjaar en zomer het hoogst. Ze leven in hoog gras en struikgewas of op de grond tussen bladeren. Ze lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de lymebacterie en kunnen via een beet de ziekte van Lyme veroorzaken. Controleer daarom regelmatig op tekenbeten en verwijder een teek direct.
In de vakantieperiode gaan veel mensen er vaker op uit in de natuur. Maar ook op de camping, het vakantiepark of in de eigen tuin kunnen teken voorkomen. Met name kinderen vormen dan een risicogroep voor tekenbeten.  Daarom is het van belang om (ook op vakantie) regelmatig op teken te controleren.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de app Tekenbeet ontwikkeld omdat onderzoek uitwees dat er behoefte bestaat om informatie over teken en de ziekte van Lyme direct bij de hand te hebben. De app laat zien hoe je op teken kunt controleren en hoe je een teek verwijdert. Gebruikers kunnen via de website www.tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. Ook kunnen ze een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit. Via de app worden mensen ook uitgenodigd een tekenbeet te melden op Tekenradar.nl om zo mee te kunnen doen aan onderzoek naar preventieve antibiotica na een tekenbeet. De teek wordt dan opgestuurd naar het RIVM voor onderzoek.
De app tekenbeet is onderdeel van het onderzoeksproject  ‘Nieuwe media inzetten in de voorlichting over infectieziekten’ en zal deze zomer worden geëvalueerd.
Op www.rivm.nl/tekenbeet is meer informatie over teken en de ziekte van Lyme te vinden. Vragen stellen over de app Tekenbeet, kan via tekenbeet@rivm.nl.

De app is gratis te dowloaden:
In de App Store, voor iPhone/iOS  https://itunes.apple.com/app/id894584051  
In de Google Play Store, voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.ddt.tick

« Terug

Reacties op 'RIVM-app Tekenbeet: nu ook voor iPhone'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief van RECRON > 2014 > juli