Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen door Eerste Kamer

Facebook 1200x628px Portret Willemieke.pngwoensdag 29 mei 2019 12:27

Afgelopen dinsdag heeft de Eerste Kamer ingestemd met de wet Arbeidsmarkt in Balans van minister Koolmees. De wet, die het aanbieden van vaste contracten door werkgevers zou moeten stimuleren, stuitte de afgelopen maanden op veel verzet van RECRON en andere werkgeversorganisaties vanwege het ontbreken van een uitzonderingspositie van seizoensgebonden arbeid. Werkgevers in de sectoren als recreatie en landbouw betalen straks een hogere premie wanneer ze hun werknemers een flexibel of tijdelijk dienstverband aanbieden.

Hoewel de lobby van RECRON en partnerorganisaties niet tot grote wijzigingen van de wet heeft geleid, zijn er een aantal succespunten te benoemen.

  • Zo zal de hoge ww-premie niet van toepassing zijn voor jonge werknemers tot 21 jaar, die korter dan 12 uur per week werken.
  • Ook heeft de minister naar aanleiding van een aangenomen motie toegezegd met werkgeversorganisaties in de seizoensgebonden sectoren in gesprek te blijven over de daadwerkelijke uitrol en gevolgen van de wet WAB.

Wetswijziging van start per 1 januari 2020

De nieuwe cumulatiegrond voor ontslag en de verruiming van de ketenregeling naar drie jaar zijn positieve elementen van de wet, die werkgevers meer flexibiliteit zullen bieden bij de selectie van werknemers. Naast de coalitiefracties VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden ook de SGP en de OSF voor de wetswijziging, die vanaf 1 januari 2020 in werking treedt.

« Terug

Nieuwsarchief van RECRON > 2019 > mei