Turbo…verrijking of verschraling?

Online leren.jpgdonderdag 17 september 2015 16:47

In de jaarlijkse berichtgeving over verdrinkingen ontstond deze zomer een ‘zomerhit’, turbozwemmen. Al jaren een vorm waarin het leren zwemmen wordt aangeboden. Dit jaar op in de media neergezet als ‘nieuw’, ‘in opkomst’ en ‘steeds populairder’. Een paar weken heel veel zwemles krijgen. Kinderen worden ‘klaargestoomd’ voor het zwemdiploma, ouders vieren een heerlijke vakantie. De meningen over turbozwemmen zijn verdeeld.

Reddingsbrigade Nederland ziet de ontwikkeling ‘met lede ogen’ aan. Door het afschaffen van schoolzwemmen zwemmen kinderen al slechter en turbozwemmen maakt dat volgens RN alleen maar erger. Volgens de KNZB is turbozwemmen geen garantie voor succes. Volgens de zwembond is het onmogelijk dat kinderen na vier weken goed genoeg kunnen zwemmen. Kritiek van anderen gaat over de vraag ‘wat is een ‘turbodiploma’ waard’? Het kind leert een kunstje dat hij snel vergeet. Kan het volgend jaar ook nog zwemmen?

Ouders en turbozwemlesaanbieders zijn (natuurlijk) veel positiever. Ouders zijn blij dat ze, voor het gevoel, minder tijd kwijt zijn. Aanbieders zeggen dat ze vaardige kinderen afleveren. Doel is niet het diploma halen, maar kinderen beter te leren zwemmen. Halen ze het diploma, dan voldoen ze aan kwaliteit. Ze zijn dan startbekwaam. Net als bij het rijbewijs. Autorijden leer je door te blijven doen. En dat geldt ook voor zwemmen.
Of je nu voor of tegen bent, turbozwemmen verdwijnt niet meer. Zie het als het ‘customizen’ van de zwemles. Na Nike, Adidas, auto’s en vele andere producten kon leren zwemmen niet achterblijven. Zwemles aangepast aan persoonlijke smaak en behoeften en, niet te vergeten, het individuele startniveau.

Hetzelfde gebeurt bij online zwembadopleidingen. Lesgever Zwem-ABC of Lifeguard worden zonder boeken, kan dat? Je gebruikt je computer, laptop of tablet en logt in. Stap voor stap word je door alle theorie geleid. In je eigen tempo, op de momenten dat het jou uitkomt. Je maakt (competentie)opdrachten en ontvangt feedback van de docent. Via de mail, telefoon, chatomgeving of ‘gewoon’ tijdens een bijeenkomst. De begeleiding wordt afgestemd op persoonlijke wensen en niveau, voor theorie én praktijk.

De turbocursus voor de zwembadmedewerker. Er worden startbekwame lesgevers afgeleverd, met een erkend certificaat. Anders, sneller en goedkoper. Verrijking of verschraling?

 

Titeke Postma
www.propulztp.nl
www.onlinezwembadopleidingen.nl

 

Reacties op 'Turbo…verrijking of verschraling?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief van RECRON > 2015 > september