Kwaliteitsteam helpt Bungalowpark Kastelenhof met scherpere focus

Kastelenhof_3P1A6048_©TonPors-2018.jpgdinsdag 18 december 2018 16:04

Voor een breder perspectief op de toekomstbestendigheid van zijn bedrijf schakelde Onno Leewis de deskundigheid in van het Kwaliteitsteam Vitale Vakantieparken Veluwe. “Dat leverde me nieuwe inspiratie op en ik raad collega-ondernemers dan ook aan om hetzelfde te doen.”

Samen met zijn vrouw Inge is Onno Leewis eigenaar van Bungalowpark Kastelenhof in Ermelo. Het park ligt aan de rand van het Speulderbos en aan het heideveld Houtdorperveld. Het dorp Garderen is op één kilometer afstand lopend te bereiken. Kastelenhof beschikt over 22 vakantiewoningen in eigen beheer en 33 jaarplaatsen voor stacaravans. De vakantiewoningen worden verhuurd voor weekends en midweken. De bezoekers komen er voor de rust, de ruimte, de natuur en de sympathieke kleinschaligheid.

Marketing en strategie

Als bestuurslid van de Verenigde Ermelose Recreatieondernemers kwam hij in contact met het Kwaliteitsteam. “Ik vind dat we met de vakantieparken op de Veluwe vooruit moeten denken om de kwaliteit van ons aanbod te versterken. Het is volgens mij altijd verstandig om deskundige buitenstaanders mee te laten kijken naar de bedrijfsvoering. Ik was vooral geïnteresseerd in adviezen over marketing en strategie. Want je kunt nog zo’n boeiend product hebben, maar als het publiek je niet weet te vinden, bereik je nog niets. Uiteraard heb je voldoende recreanten nodig om omzet te genereren, waardoor je ook productvernieuwingen kunt realiseren.”

Team van specialisten

Jan Lowin IJzerman is projectleider van het Kwaliteitsteam. “Het programma Vitale Vakantieparken is breed en omvangrijk,” legt hij uit. “Het omvat de economische aspecten, de ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid en veiligheid van recreatieve verblijfsaccommodaties. Het Kwaliteitsteam is een instrument waar ondernemers een beroep op kunnen doen als ze een nieuw perspectief willen vaststellen voor hun park. De vraagstukken kunnen van uiteenlopende aard zijn. Bijvoorbeeld op het vlak van ondernemerschap of op het gebied van ideeën voor verbetering van de exploitatie. Ook ondernemers die voelen dat ze de grip op hun eigen park zijn kwijtgeraakt melden zich. Hetzelfde geldt voor ondernemers die hun park interessanter willen maken voor nieuwe doelgroepen. Het Kwaliteitsteam bestaat uit tal van specialisten, zoals op het gebied van vastgoed, hospitality, marketing, juridische vraagstukken en conceptontwikkeling. Na een kennismakingsgesprek en een uitgebreid bedrijfsbezoek brengen zij een advies uit. De ondernemer bieden we vervolgens veertig uur coaching aan om het advies om te zetten in actie. Voor de ondersteuning betaalt de ondernemer duizend euro. De provincie Gelderland draagt zorg voor de overige kosten. De contacten blijven meestal bestaan na die veertig uur coaching, in welke vorm dan ook.”

Onderscheidend

Nemi van der Reest trad op als coach voor Kastelenhof. “We bogen ons over de vraag hoe we de bezettingsgraad van dit park kunnen verstevigen. Marketing is één onderdeel van het antwoord. Het uitgangspunt daarbij is het onderscheidende vermogen van het product, oftewel het ‘unique selling point’. De karaktereigenschappen zijn hier rust, ruimte en natuur. Dat sfeerbeeld spreekt weliswaar een brede doelgroep aan, maar de meerderheid van de verblijfsvoorzieningen op de Veluwe afficheert zich hiermee. En daardoor is het geen unique selling point meer.”

Inspiratietour

“Bungalowpark Kastelenhof heeft alles in zich om verder uit groeien als aanbieder van beleving,” vervolgt hij. “Het wordt unieker wanneer de Veluwe als omgeving in al zijn gradaties verweven wordt in dit park. We zijn op inspiratietour in de omgeving gegaan. Onder meer bezochten we andere bedrijven die Veluwebeleving aanbieden. Het is sowieso interessant om over de schutting van de eigen onderneming heen te kijken.”

Meer inhoud

“Het was inderdaad een inspirerende dag,” beaamt Onno Leewis. “We bezochten een college die een samenwerking heeft met Staatsbosbeheer. Dat sprak me erg aan. Op boswachtersniveau hebben wij al contacten met ‘Geldersch Landschap & Kasteelen’ We smeden nu plannen om die samenwerking uit te breiden. De kastelen in de omgeving zijn in beheer van deze organisatie en interessant voor onze gasten. Samen kunnen we onze naam ‘Kastelenhof’ meer inhoud geven.”

Buiten de contouren

“Daarnaast heb ik gekeken naar het type vakantiewoningen op andere parken. Dat heeft me er nog meer van overtuigd dat ik er goed aan doe om buiten de contouren van het traditionele recreatieverblijf te denken. Onze gasten zijn over het algemeen geen kampeerders. Zij verlangen comfort en flexibiliteit. Ik ben nu bezig met de voorbereiding van nieuwe onderkomens die daar aan beantwoorden. Ik wil er drie gaan bouwen die in de plaats komen van twee oudere bungalows.

Een ander aandachtspunt is de termijn van verhuring. In schoolvakanties is de vraag naar midweken veel groter dan naar weekenden. Buiten de schoolvakanties is dat andersom. In alle periodes is er een toenemende vraag naar een verblijf voor één of twee nachten. We zullen daarop in moeten spelen, maar dat levert nog wel wat bedrijfstechnische puzzels op. Als je voor een bungalow de dinsdag en de woensdag blokkeert, mag je hopen dat je de rest van week vol krijgt.”

Vaste waarden

“Alle adviezen leiden ertoe,” concludeert hij, “dat ik me scherper focus op de toekomst. Maar ik blijf me wel bewust van de sterke kanten van natuur, rust, ruimte en kleinschaligheid. In ons park scharrelen kippetjes rond. De kinderen vermaken zich met watertoestellen, schommels, trampolines en in het speelkasteel. De volwassenen genieten van de vogeltjes op hun terras. Overdag trekken de bezoekers erop uit om wandelend, op de fiets of met de auto de omgeving te verkennen. Dat blijven de vaste waarden.” 

Profijt voor het hele gebied

Jan Lowin IJzerman is het van harte met hem eens. “Het inschakelen van het Kwaliteitsteam is een teken van kracht om advies te vragen over hoe het nog beter kan, met behoud van de sterke kanten van je bedrijf. Deze ondernemer beveelt onze service aan bij collega’s. Daarmee maakt hij duidelijk dat positieve impulsen voor individuele parken ervoor zorgen dat het hele gebied daarvan profiteert.”

Tekst: Toon van der Stappen

Meer informatie

Jan Lowin IJzerman
Projectleider Kwaliteitsteam
Telefoon      06 - 233 953 53
Postadres   Gemeente Ermelo, Postbus 500, 3850 AM Ermelo
Website      www.vitalevakantieparken.nl