Informatie- en energiebesparingplicht: nog één maand te gaan

led lamp energietransitie.JPGwoensdag 29 mei 2019 10:06

Als u 50.000 kWh of meer of 25.000 kuub aardgas(equivalenten) of meer verbruikt op jaarbasis binnen uw inrichting, dan moet u voor 1 juli 2019 voldoen aan de informatie- en energiebesparingsplicht. Nog veel ondernemers zijn bezig met de voorbereiding hiervan, maar de deadline nadert met rasse schreden.

Een deel van de recreatieondernemers zal rond 5 juni bijgaande brief van minister Wiebes ontvangen, waarin u als ondernemer persoonlijk wordt geïnformeerd en aangesproken. Omdat de overheid niet alle bedrijven met hun energieverbruik in beeld heeft, zal lang niet iedereen een brief ontvangen.

Op de RECRON-website vindt u alle relevante informatie die van belang is om tijdig de juiste maatregelen door te voeren en u voor 1 juli te melden bij de rijksoverheid. Ook op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is een lijst met veel voorkomende vragen (met de bijbehorende antwoorden) te vinden, zoals bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheid van de huurder en de verhuurder: FAQ van RVO.

Sport en Recreatie

Neem de lijst ‘Sport en Recreatie’ als uitgangspunt voor uw onderneming. Beoordeel aan de hand van deze lijst of deze maatregelen voor uw onderneming relevant zijn (heeft u geen zwembad, dan hoeft u de maatregelen voor een zwembad uiteraard niet door te voeren). Beoordeel vervolgens de maatregelen die wel van toepassing zijn, of u die al heeft doorgevoerd (in het verleden) of dat u die nog moet nemen. Let daarbij op dat maatregelen met een zogenaamd ‘zelfstandig moment’ (zoals de waterbesparende douchekop) voor 1 juli moeten worden gerealiseerd, maar maatregelen met een ‘natuurlijk moment’ (drukknop douche) pas later als zich een natuurlijk moment aandient, zoals een verbouwing van de doucheruimte. In geval u de (zelfstandige) maatregelen nog moet nemen, realiseer die dan voor 1 juli 2019 of verstrek in elk geval een opdracht (denk aan de bewijslast) voor 1 juli om de maatregelen te nemen. Onder het tabblad “stappenplan in hoofdlijnen” treft u alle stappen in hoofdlijnen aan, waaronder een stappenplan, de lijst Sport en Recreatie, hoe u een eHerkenning kunt aanvragen en een handleiding hoe met behulp van de eHerkenning u kunt melden bij het eLoket en de informatie kunt invullen en doorgeven aan de rijksoverheid.

Controle en handhaving

Vanaf 1 juli 2019 kunnen de regionale omgevingsdiensten de informatie ophalen vanuit de centrale database van de Rijksoverheid en uw bedrijf controleren.

Hou er rekening mee dat er actief gehandhaafd gaat worden. De omgevingsdiensten hebben hiervoor extra capaciteit beschikbaar gesteld en gecommuniceerd is dat:

  • Bij niet melden: een hersteltermijn geldt van 1 maand onder dwangsom van € 1.000 per maand.
  • Bij niet doorvoeren van maatregelen: een hersteltermijn van 1-3 maanden geldt, onder dwangsom van € 1.000 per maand per maatregel.

Vragen of onduidelijkheden?

Vraag er naar bij uw regiomanager of stel uw vraag bij:

https://www.recron.nl/energiebesparingsplicht

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Brief over informatieplicht energiebesparing namens Minister van EZK.pdf75,9 kBapplication/pdfdownload

Nieuwsarchief van RECRON > 2019 > mei