Achtergrond

Je eigen chalet of stacaravan bezitten

Wat zijn je rechten en plichten?

Je bent in het bezit van je eigen stacaravan of chalet. Een heerlijke plek voor jouw vakanties en weekenden weg. Bij de koop van dit object heb je al een heel proces doorlopen. De kans is groot dat jouw chalet of stacaravan staat op grond die gehuurd wordt van een recreatieondernemer. Je hebt dan ook een huurovereenkomst met de ondernemer gesloten.

Wat zijn nu de rechten en plichten die je hebt als eigenaar van dit vakantieobject. We leggen dit aan de hand van een aantal situaties uit.

  • Eigen gebruik van je chalet of stacaravan
  • Verhuur van een chalet of stacaravan aan derden
  • Het bedrijf waar je de grond huurt wordt verkocht
  • Het bedrijf waar je de grond huurt gaat herstructureren

Jouw rechten en plichten bij het bezit van een chalet of stacaravan

Je bent in het bezit van je eigen stacaravan of chalet. Een heerlijke plek voor jouw vakanties en weekenden weg. Bij de koop van dit object heb je al een heel proces doorlopen. De kans is groot dat jouw chalet of stacaravan staat op grond die gehuurd wordt van een recreatieondernemer. Je hebt dan ook een huurovereenkomst met de ondernemer gesloten. Wat zijn nu de rechten en plichten die je hebt als eigenaar van dit vakantieobject. We leggen dit aan de hand van een aantal situaties uit. Op https://www.recron.nl/over-recron/bezitten-van-een-chalet-of-stacaravan lees je hier meer over.

Eigen gebruik van je chalet of stacaravan

Uiteraard mag je als eigenaar van je chalet of stacaravan altijd gebruik maken van dit kampeermiddel. Als eigenaar van je chalet of stacaravan zorg je ervoor dat het kampeermiddel voldoet aan de milieu- en veiligheidseisen die zijn vastgesteld door de overheid en de ondernemer bij wie je de grond huurt. De ondernemer moet er juist voor zorgen dat het terrein en de centrale voorzieningen in goede staat van onderhoud zijn. Al deze rechten en plichten vind je in de RECRON Algemene Voorwaarden voor Vaste Plaatsen.

Hoe lang mag je op een recreatiepark blijven staan?
Zolang de overeenkomst niet door jou of door de recreatieondernemer wordt opgezegd of ten einde komt (bijvoorbeeld door tijdsverloop bij een afspraak voor bepaalde tijd of bij verkoop van het chalet) kun je blijven staan op de camping. De ondernemer kan in zijn parkregels wel beperkingen opleggen, bijvoorbeeld in verband met ouderdom van het chalet. 

Wil je jouw chalet of stacaravan verkopen? Dat kan! We hebben een aantal punten waar je rekening mee moet houden voor je op een rij gezet.

Verhuur van een chalet of stacaravan aan derden

Uiteraard geniet je zelf maar al te graag van je eigen chalet of stacaravan, maar ook vrienden, familie of kennissen willen misschien een nachtje in jouw vakantiemiddel verblijven. Dat mag alleen als de recreatieondernemer daarvoor schriftelijk toestemming heeft verleend en daarbij kunnen ook voorwaarden worden gesteld, zoals het betalen van een overnachtingstarief en/of toeristenbelasting.

Het bedrijf waar je de grond huurt wordt verkocht

De grond die je huurt waarop jouw chalet of stacaravan staat is niet van jou. Het huurcontract is opzegbaar. Normaal gesproken is er sprake van een jaarcontract en wordt dit contract steeds automatisch met een jaar verlengd. Bij beëindiging van het contract, ben je verplicht om je stacaravan te verwijderen en de staanplaats schoon op te leveren aan de recreatieondernemer. Kun je de stacaravan niet in zijn geheel weg (laten) halen, dan zal deze moeten worden afgebroken en verwijderd. Je hebt geen recht op vergoeding voor het verplaatsen of afbreken van je stacaravan, tenzij de beëindiging van de overeenkomst samenhangt met herstructurering van de plaats. In het huurcontract en de algemene voorwaarden kunnen aanvullende/afwijkende afspraken staan.

Het bedrijf waar je de grond huurt gaat herstructureren

Het recreatiebedrijf waar je de grond huurt waar jouw chalet of stacaravan staat gaat herstructureren. Jouw plaats en mogelijk ook andere plaatsen is nodig voor de recreatieondernemer om te herstructureren.  Wat zijn dan jouw rechten en plichten? Ten eerste is het van belang om te weten dat de eigenaar van de camping/vakantiepark het recht heeft om de indeling van het terrein te wijzigen en dus te herstructureren. Dat is vaak ook noodzakelijk en in het belang van de continuïteit en de kwaliteit van het park. Ingeval van opzegging van de huurovereenkomst in verband met herstructurering gelden bijzondere bepalingen in het belang van consument . Als het park is aangesloten bij HISWA-RECRON, dan zijn de RECRON-voorwaarden van toepassing en in die algemene voorwaarden zijn regels opgenomen die jou extra rechten en waarborgen bieden, waar de eigenaar van de camping/vakantiepark zich aan moet houden.

In deze voorwaarden is in artikel 11 te lezen dat de ondernemer het recht heeft om bij herstructureren de mogelijkheid heeft om de huurovereenkomst te beëindigen en dat de opzegtermijn daarbij 12 maanden is. In artikel 12 lees je vervolgens de bijzondere rechten die je in dat geval hebt als recreant. Bij verplaatsing buiten het terrein heb je als  recreant recht op een tegemoetkoming in de verplaatsingskosten van jouw stacaravan of chalet. De hoogte van deze vergoeding is vastgelegd in de RECRON-voorwaarden en wordt elk jaar geïndexeerd. De vergoeding is gebaseerd op prijsopgaven van professionele verhuizers van stacaravans/chalets. Daarnaast wordt er bij de te betalen vergoeding onderscheid gemaakt tussen de "gewone" stacaravan/chalet en de dubbele of geschakelde chalets. 

Verder heb je recht op ‘gratis verblijf’ gedurende het laatste half jaar van de opzegtermijn. Voor het laatste jaar betaal je dus slechts 50 % van het normale jaargeld.

Herstructurering bij een camping die niet bij RECRON is aangesloten brengt mee dat alleen de regels uit het Burgerlijke Wetboek en uit het contract gelden. Het Burgerlijk Wetboek geeft in dit soort situaties geen extra bescherming en vergoedingen (en de RECRON-voorwaarden dus wel).

RECRON-Voorwaarden

In de RECRON-voorwaarden zijn de rechten en plichten opgenomen die van belang zijn binnen de samenwerking tussen de ondernemer en de consument. Deze RECRON voorwaarden zijn tot stand gekomen na overleg met de ANWB en de Consumentenbond en geven inzicht in de wettelijke richtlijnen die gelden. Ook voor als je met je stacaravan of chalet gebruikt maakt van een vaste plaast zijn er RECRON-voorwaarden. In deze voorwaarden lees je alle rechten en plichten van jou als consument, maar ook die van de recreatieondernemer.